Making of MYO: Del 1 "Vågar jag satsa?" | MYO Make Your Own

Making of MYO: Del 1 "Vågar jag satsa?"

08/03/2022

Den internationella kvinnodagen. 

Även idag vaknade vi till nyheter som skakar oss och får oss att ifrågasätta vart världen är på väg. De senaste två åren har verkligen påverkat en på så många olika sätt, och eftersom alla vet vad jag menar (och har sin egen upplevelse av denna tid) så behöver jag inte gå mer in på hur mycket jag själv skulle önska att få läsa mer positiva nyheter. 

Men den tiden kommer - det vill jag ändå tro på. Och idag ska jag fokusera på någonting positivt: nämligen skriva om min egen upplevelse av att ha startat och under två års tid ha drivit ett aktiebolag. Som kvinna. Först ensam, sedan med andra kvinnor (fast vi egentligen fortfarande vill kalla oss tjejer - visst får vi det? 34 är väl ingen ålder!). 

Snart har jag varit entreprenör i två år. Den här tiden som jag drivit start-up har gett mig mer än jag någonsin hade kunnat önska, efter att jag vågade lämna allt som kändes tryggt och lita på att ”allt löser sig”. Den här texten kan bli lång men jag hoppas verkligen att den ger och hopp och pepp till den som vill våga tro på sina drömmar. Välkommen till första delen av “Making of MYO” som kommer berätta min personliga upplevelse av att ha startat mitt drömföretag.


”Vågar jag ta risken”?

I januari 2020 befann jag mig i en märklig situation med mitt dåvarande jobb. I 2,5 år hade jag varit anställd i ett snabbt växande startup-bolag i Stockholm och trivdes jättebra. Innan dess i andra liknande företag, och bott i Stockholm sammanlagt 7 år. En dag kom nyheten om att hela vår säljstrategi hade ändrats och en stor omstrukturering var på gång. Det här var inte vad jag hade förväntat mig - å andra sidan var jag inte förvånad, varje startup måste slipa på sin strategi lite då och då. Då bestämde jag att det var dags för mig att gå vidare. Jag åkte upp till Åre för att byta miljö i ett par veckor, men hade då ingen aning om att den här resan faktiskt skulle få mig att flytta upp helt och hållet.

Under den här perioden av total ovisshet började jag sortera olika tankar kring hur mycket jag egentligen ville vara anställd och vad jag egentligen ville göra med mitt liv. Såhär i efterhand är jag egentligen tacksam över att den här situationen tvingade mig att våga ta steget mot min egen dröm. Idéen om MYO hade kommit till mig under hösten innan allt detta hände, när jag använde virkning som en form av stresshantering på kvällarna (min hjärna var total kaos, men jag kunde ändå sova bättre efter att ha virkat och lyssnat på musik i en timme innan jag gick och la mig). 

Jag pepptalkade mig själv. Varje dag. Nu var jag utan jobb och hade tid. För att skapa en ny uppfattning om mig själv fick jag gå igenom hela min karriär, alla roller jag hade jobbat i, alla bra och dåliga chefer jag hade haft, alla kontakter jag hade skapat. Visst kunde jag ändå ganska mycket? 

I huvudet ritade jag kartor; det här kan jag nu, det här kan jag lära mig när det behövs. Men framgång kommer sällan gratis; i slutändan handlar det mesta om ens motivation, förmåga att hitta lösningar och framförallt viljan lära sig. Att våga tro på sig själv, så pass mycket att det tar en även genom de dåliga perioderna. Så jag kom fram till några viktiga insikter: 

  1. Jag måste inte kunna ALLT för att starta företag. Folk har gjort det förr. 
  2. … men jag måste ändå vara beredd på att lägga ner tiden som krävs för att förstå dom sakerna jag känner mig osäker på (till exempel allt som har med pengar / företagets ekonomi att göra). 
  3. Jag kan alltid gå tillbaka. Skulle mitt försök totalt gå åt skogen så har jag i alla fall en gedigen arbetslivserfarenhet som back-up och kan leta efter nytt jobb.
  4. Jag ska vara snäll mot mig själv och acceptera att jag är nybörjare i det här. På så sätt kan varje dag ge mig nya lärdomar och upplevelser. Som att plugga, fast med ett riktigt syfte.

Så hur stor var risken egentligen? Jag fick några månaders avgångslön från gamla jobbet, samt hade en del sparat. Ett halvår är ingen lång tid i sammanhanget ”starta företag” men jag bestämde att lägga denna tid på att skapa några produkter och testa hur dessa togs emot av vänner och bekanta som först fick testa, och se hur det skulle kännas sen. Jag bestämde även att stanna kvar i Åre, mest för att jag ville det men också av ekonomiska skäl. Även om jag nu har levt med studentbudget i två år har livet här känts fantastiskt rikt ändå, att vara ute i naturen kostar ju inget i sig. 


”Hur tänker du finansiera det här?” 

Efter 6 månader var det helt slut på löneutbetalningar från gamla jobbet, och därmed slut på den enda inkomsten jag hade haft. Jag vägrade att gå till Arbetsförmedlingen och söka “starta eget bidrag” för att jag hade hört att processen är lång och kräver att man söker andra jobb samtidigt. Vid den här stunden hade jag lyckats skapa fyra produkter för MYO och höll på att testa konceptet med instruktionsvideos jag hade gjort till Instagram (filmat med telefonen då jag inte hade råd med annat). Jag insåg hur mycket tid produktutvecklingen tog, och hur lite jag kunde om t.ex. marknadsföring på olika plattformar. Och var fortfarande ensam i företaget. 

Riskerna man tar när man startar företag kan (i min värld) i stora drag delas upp till emotionella och ekonomiska. Emotionella: Att våga tro på sin egen idé så pass mycket att man, under en period, i princip offrar allt annat. Risken man tar är att allt inte går som man har tänkt sig, och i värsta fall vill ingen köpa det du säljer. Eller att allt bara tar fruktansvärt mycket längre tid än man hade tänkt sig och man måste hålla igång, tro på sig själv och sin egen idé, utan någon som helst bekräftelse på att man är på rätt väg. Ekonomiska: Ja, allt som krävs för att produkterna ska bli verklighet. Alla program som varje månad kostar att använda, alla konsulter som behövs för att du helt enkelt inte kan göra allt själv. Varuinköp. Transportkostnader. Hur skapar man ens första budget för sitt företag? Det hade jag ingen aning om. Jag som ändå har läst ekonomi i Uppsala i tre år visste inte ens hur man gör en vettig budget. 

Oktober 2020. Pengarna slut men fyra produkter klara. En dag bröt jag ihop och mamma skickade in tillräckligt så jag kunde betala några räkningar (tack <3). Med extra jobb på restaurang kunde jag försörja mig själv, men företaget då? Tankar som dök upp då, och som tog mig framåt: 

  1. Våga be om hjälp. Jag själv kontaktade Åre-kommunens rådgivare och fick kontakter framåt t.ex. till en lokal inkubator (Peak Innovation som vi nu är med i) och ALMI, ett riskkapitalbolag som ägs av staten. Våga överväga riskkapital som ett alternativ som hjälper dig att finansiera starten. Det låter stort och läskigt, men dom lånen är faktiskt gjorda för bolag som behöver kapital för att komma igång och har bra villkor. 
  2. Var 100% transparent och ärlig om vart du vill med ditt företag - mot dig själv och mot andra. Kom ihåg att folk hejar på dig och vill hjälpa dig! Våga vara öppen och prata om vad du behöver. Det kanske finns precis bakom hörnet.
  3. Hela tiden utvärdera var du bäst investerar din egen tid. Är du osäker på att ta hand om ekonomin själv? Då är det nog värt att ta in någon som kan. Redan i tidigt skede tog jag hjälp av en person som tog hand om hela vår redovisning, eftersom jag visste att just den delen gav mig mest bara ångest. 
  4. Underskatta inte dig själv och din förmåga att lösa saker. För att lära sig simma måste man först hoppa in i poolen. 

En sak som är faktum är att vi kvinnor tar i betydligt mindre omfattning lån och riskkapital för att få sitt företag att växa. BETYDLIGT mindre. Jag har någon gång blivit frågad varför och kunde egentligen bara svara på ett ord: risken. Vi vill inte ta risker, kasta oss i det okända på grund av en massa olika skäl. Varför vill killar det då? Vad är det som får oss att bromsa och låta ”vad om” - tankarna ta över? Eller tror vi inte på oss själva tillräckligt - och i så fall varför? 

Till slut så blev det en lån från ALMI på 200.000. Amorteringen skulle börja först om ett år så jag hade ett år på mig att få igång företaget i alla fall så pass att vi klarade av att amortera. Kändes rimligt ändå, och än idag är jag tacksam för all hjälp och finansieringen vi fick den här vägen.

 

Några ord om att vara kvinna och entreprenör 

 Denna text håller på att bli lång, och jag inser att det är bättre att fortsätta i nästa del och någon annan dag. Men för att referera tillbaka till början på texten och även dagens tema: Det faktum att bara 18% av svenska aktiebolag som har över 500.000 kr i årsomsättning ägs / drivs av kvinnor - det får en verkligen att fundera på varför vi kvinnor inte tar mer plats i företagsvärlden. Alla vill ju inte ha företag, många trivs med trygg anställning - det är jag med på. Men det känns ändå som att många där ute skulle vilja det. 

 Helt ärligt kan jag erkänna en sak: en stor anledning till varför jag startade MYO var inte bara att på sikt kunna försörja mig själv. Det ligger något mer i detta. I alla företag jag har jobbat på under min karriär har killarna stått i centrum. De har ägt och styrt, vågat ta plats, vågat satsa. Tagit in (sjuka summor) riskkapital, kört sitt race. Det har varit kul och lärorikt att följa; och även om det inte alltid gått helt "enligt planen" så jag har alltid beundrat alla som försöker. Och det kan även vi kvinnor göra. Min situation har, i och för sig, på så sätt varit enkel att jag inte har familj eller barn. Jag förstår att situationen ser annorlunda ut för de som har, man måste fundera på de ekonomiska förutsättningarna på helt annat sätt samt även sin egen tidsplan. 

I nästa del ska jag berätta om MYO's deltagande i Draknästet och hur Salli kom med på företaget. Lämna gärna en kommentar om du önskar oss att skriva om någonting specifikt framöver! Följ MYO på @makeyourown.se eller beställ vårt nyhetsbrev så får ni notis när storyn fortsätter. 

Dream big! <3 

// Oona, grundaren av MYO Make Your Own 

 

Tillbaka till blogg

3 kommentarer

DĖL SPRENDIMO SUSISIEKITE DR.JAJA El. paštu: (jajaspellcasterstemple1@gmail.com)
Mieli draugai internete, mano vardas Kristina yra iš Švedijos, turiu duoti šį stebuklingą liudijimą, kuris iki šiol man yra neįtikėtinas. Prieš 2 metus turėjau problemų su savo vyru, dėl kurios išsiskyrėme. Kai jis išsiskyrė su manimi, aš vėl nebuvau savimi, jaučiausi tokia tuščia viduje, mano meilė ir finansinė padėtis pablogėjo, kol mano artima draugė (Marija) papasakojo apie burtininką, kuris jai padėjo tai padaryti. problema taip pat jo vardas yra DR. JAJA, todėl nusiunčiau jam el. laišką adresu jajaspellcasterstemple1@gmail.com, rašybos valdikliui, papasakojau jam savo problemą ir padariau tai, ko jis manęs prašė, kad trumpai sutrumpinčiau istoriją. Kol dar nesužinojau, kas vyksta, mano vyras man paskambino ir pasakė, kad grįš pas mane vos po 2 dienų, ir aš labai džiaugiuosi, kad jis sugrįžo. Turime du bendrus vaikus ir esame patenkinti savimi. Dėkoju dr. JAJA, kad išgelbėjote mano santykius ir už tai, kad išgelbėjote ir kitus. Tęskite savo gerą darbą Dr JAJA, Jei norite susisiekti su juo ir paliudyti tokias palaimas kaip aš arba jūs išgyvenate sunkų gyvenimą ir jums reikia pagalbos sprendžiant tokią problemą, galite susisiekti su jo el. paštu: jajaspellcasterstemple1@gmail arba
Whatt-sapp / paskambinkite jam +79267733498 Ačiū.

mikeal

Hej killar;… Det här är Lava, från stockholm, sverige. Jag har en liknande god nyhet att dela här, jag upptäcker precis en ny lösning för att hitta sann kärlek och få tillbaka ex kärlekspartner även efter 3 år av skilsmässa eller separation, för bara några dagar sedan återvände min ex kärlekspartner tillbaka till mig direkt utan bad honom komma tillbaka, jag ringde inte och skickade inte kärleks-sms till honom.
För några dagar sedan när jag sökte på internet och läste liknande kommentarsinlägg på en blogg, läste jag om den stora Powers of Oduduwa lovespellcasting-kanalen och jag hittade hans e-postadress på samma blogg, så jag bestämde mig för att kontakta honom för att hjälpa mig att återställa mitt ex kärlek. Han svarade på mitt meddelande och sa att mina problem är lätta för honom att lösa, och han kan hjälpa till att få hem min man inom två dagar. Jag har aldrig gjort någon kärleksbesvärjelse eller voodoo förut, jag trodde bara att den här besvärjelsen med besvärjelser för böner verkligen fungerar för mig som magi. Igår fick jag ett telefonsamtal från min man efter tre år utan kommunikation, jag är så förvånad och glad idag eftersom jag har min man att återvända hem till mig. Jag rekommenderar starkt Dr.Oduduwa love spellcaster, du borde prova det idag,
Är du i en skilsmässa situation just nu, kanske detta kan fungera för ditt bästa, även om du vill hitta äkta kärlek, vill du få tillbaka ex kärlekspartner även efter gräl och separation?, eller du vill ha en kärleks charm att få håll i min kärlekspartner att älska och lita på dig för alltid.
Få gratis onlinekonsultation nu via: WhatsApp; https://wa.link/q5f107
e-post: (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
du kommer att tacka mig senare; ler.

Lukas anna

Du skriver fint Oona. Jag tycker att MYO är en fin skapelse och ett bra exempel på hållbar företagsamhet. Personligen har jag en stor respekt för kvinnor som både driftiga och empatiska entreprenörer. Både min mamma och min farmor har varit duktiga företagare, den senare som första kvinnliga ’bergsråd’ i 🇫🇮

Timo Ketonen

Lämna en kommentar