Hur EKO-garnen tillverkas

Hur EKO-garnen tillverkas

I december 2022 besökte vi fabriken som tillverkar EKO-garnen (som vi säljer här i vår webshop). Vi lärde oss mycket och vill gärna dela mer om den processen med er, så här nedan kan du läsa mer fakta om hur tillverkningsprocessen går till!

Hur rester från klädfabriker blir garn

Tittar man noggrant på EKO-garnen så ser man att dessa har gjorts av "små garn" som har stickats ihop med en maskin. Beroende på vilken sorts garn det är så blir stickningen olika, men grundmaterialet är alltid samma. Det här garnet kommer från en fabrik i Italien som samlar in rester från klädproduktionen i hela världen och gör om den här stora textilmassan till garn.

Garnet får sin färg när massan blandas ihop

Garnet får sin färg redan när textilmassan blandas ihop, innan den görs till garn. På så sätt kräver processen ingen färgning i efterhand. Råmaterialet är dessutom certifierat med OEKO-TEX Standard 100 - certifikat vilket innebär att det har testats och ska inte innehålla kemikalier som är farliga för miljön, människor eller djur.

Rullarna kommer till fabriken

Garnrullarna som kommer till fabriken väger ca 10kg styck och är alltså dom rullarna som sedan vävs / stickas ihop till färdiga makramé- och virkgarn.

Maskinen stickar ihop garnet

Maskinerna som skapar EKO-garnen består av små nålar, som liknar virknålar, som stickar ihop garnet. Processen och maskinerna ser lite olika ut för olika garnsorter. I denna bild tillverkas EKO Medium.

Det färdiga garnet

Det färdiga garnet samlas i stora rullar, som sedan igen görs till rätt storlek. Garnen kommer till oss direkt från fabriken, och distribueras från vårt lager i Bengtsfors.

Har du frågor om garnen? Hör av dig till oss!

Besök MYO på instagram eller skicka ett e-mail till [email protected]

Instagram: @makeyourown